Dodaj swój komentarz
Treść*:
Podpis*:

* - pola obowiązkowe

Geoblog.pl    lorien    Podróże    Californication!    Buenos dias, San Diego!
2013
maj

Buenos dias, San Diego!

Stany Zjednoczone Ameryki
Stany Zjednoczone Ameryki, San Diego

San Diego to nasza miłość od pierwszego wejrzenia. Kiedy tylko wyszliśmy z lotniska i odetchnęliśmy tamtejszym ciepłym powietrzem, wiedzieliśmy, że będzie super.
Piękne palmy, nieśpieszna atmosfera (mimo, że na lotniskach przeważnie ludzie pędzą w te i wewte) i pełna księżyca zrobiły swoje;)

W sobotni poranek powitała nas piękna pogoda (w końcu to Kalifornia, więc w sumie czego innego można by się spodziewać?). W wiadomościach usłyszałam, że od dłuższego czasu nie padało i tak sucho o tej porze roku dawno nie było. Paweł zachwycał się półpustynnymi krajobrazami i trawą koloru siana, a ja pogratulowałam sobie przezorności i letnich zakupów przedwyjazdowych.

Zwiedzanie zaczęliśmy, a jakże, od zoo. Zasada jest prosta - na każdym wyjeździe trzeba odwiedzić zoo albo oceanarium, najlepiej obydwa. I nie, to nie mój pomysł, ale z szacunku, dla mego ukochanego, nie będę tego krytykować;) Jak przystało na dobra kobietę, potulnie się zgodziłam i potuptałam do zoo.

Muszę jednak przyznać, że wyjątkowo,nie byłam nieszczęśliwa z tego powodu;) Zoo w San Diego znajduje się bowiem w PRZEPIĘKNYM Parku Balboa i żeby się do zoo dostać, musieliśmy najpierw przejść przez cały park.

Terytorium parku to prostokąt zieleni w centrum miasta o powierzchni 490h. Jest symbolem i wizytówką San Diego. Zadbane zielone przestrzenie ze starymi, rzadko spotykanymi drzewami i krzewami, amfiteatrami, fontannami, teatrami, galeriami czy innymi budynkami użyteczności publicznej i wyraźnie wpływy kultury hiszpańskiej w architekturze i atmosferze tego miejsca czynią je po prostu wyjątkowym.
(Jestem bardzo zadowolona, że posiadam umysł ścisły, ale kiedy przychodzi do opisywania tak pięknych miejsc, jak ten park, to mi słów brakuje:])

Spokojnie można by spędzić tam cały dzień. My nie mieliśmy tyle czasu, ale gdzie indziej można w jednym miejscu znaleźć 16 muzeów, 16 ogrodów (w tym japoński, australijski, z roślinami typowo kalifornijskimi czy ogród kaktusów), teatry, kina, restaurację, oldskulową karuzelę czy mini osiedle międzynarodowych domków, w których odbywają się festiwale i promocje krajów z całego świata?

Jest to też świetne miejsce na protest;) Załapaliśmy się na bojkot Monsanto, jak się później okazało, część globalnych protestów przeciwko tej firmie. Dla niezorientowanych - Monstanto to znienawidzona firma zajmująca się produkcją żywności genetycznie zmodyfikowanej oraz kontrowersyjną hodowlą bydła. Moloch, który szkodzi ludziom, ale najwyraźniej z mocnymi plecami i przez to ciężki do 'ruszenia'.

No. A co do zoo - to wiadomo: duzo miłych zwierzątek, puchatych bardziej lub mniej.

Zoo w San Diego jest największe na świecie pod względem różnorodności gatunków. Nastawcie się więc, na min. 6h łażenia. A kiedy już bolą nogi, można zrobić 30 minutową wycieczkę otwartym autobusem z przewodnikiem lub wybrać się na kolejkę linową rozpiętą przez całą długość ogrodu zoologicznego i spojrzeć na niego z innej perspektywy:)

W przeprowadzonym plebiscycie na ulubione zwierzątka tym razem wygrały: misie koala-leniuchy, kapiBARY i mała żyrafa, która wyglądała bardzo stylowo.
Choć nie jestem wielką fanką tego typu atrakcji, przyznaję, że było w porządku.

No i muszę się poskarżyć, że od dziecka chciałam mieć lwa, ale Paweł ciągle nie chce mi kupić!

mirka66
mirka66 - 2013-06-10 19:21
Cudowne miejsca.Uwielbiam takie.Moglabym tam zostac.:)

marianka
marianka - 2013-06-11 12:44
Byłabym wielce zawiedziona, gdyby nie było nic o kapibarach:)

lorien
Basia Z
zwiedziła 8% świata (16 państw)
Zasoby: 130 wpisów130 266 komentarzy266 917 zdjęć917 1 plik multimedialny1

22.11.2015 - 02.12.2015